úterý 22. března 2011

Vymřou pověrečníci?

Zatracené novinky. Tak krásný titulek "Česko bude první země bez náboženské víry, říká americká studie." a článek opět trpí obecným novinkovským odkazem - neuvádí odkaz na zdroje.

Pravda, sice zmiňují, že to uvedlo BBC a citují nějakého Richard Wienera z Research Corporation for Science Advancement, ale HALÓ, to není uvedení zdroje! Možná jsem už ze čtení odborných publikací praštěný na hlavu, ale uvedení zdroje pro mne znamená uvedení plného jména autora, plného jména publikace, datum a místo jejího vydání a dnes, v době internetu, i aktivní link ke zdroji nebo tak blízko ke zdroji, jak se lze dostat. A to i v případě, že by byl zdroj  čínsky, hotentotsky - nebo, jako v tomto případě, anglicky. Není podle mého přípustné tvářit se jako seriózní zprostředkovatel vědeckých informací a nedat čtenářům alespoň šanci si ty informace ověřit a udělat si eventuelně vlastní obrázek.

A tak pro čtenáře tohoto blogu:
Link na BBC
Link přímo na dotyčnou publikovanou práci

Jdu si to sám přečíst a pokud to bude zajímavé, možná k tomu ještě něco napíšu. Nicméně zatím zaujímám stanovisko skeptické, i když by se mi to moc, opravdu moc líbilo, kdybych se dožil toho, že bych nemusel kolem absurdních a pitomých pověr chodit po špičkách jenom proto, že někdo těm hloupostem skutečně věří a cení si jich nade vše (včetně pravdy).

Žádné komentáře:

Okomentovat