čtvrtek 14. listopadu 2013

Totální tro(t)l na n-tou

Varování:
Tento článek obsahuje velmi silné výrazivo. Pokud patříte k těm křehounkým dušinkám, kterým přítomnost vulgárních výrazů v článku brání pochopit obsah, či kteří použití vulgárních výrazů automaticky považují za dehonestující a nehodné vážné argumentace, buďte tak laskavi a nečtěte dále. Můžete si místo toho jít třeba na procházku do parku a předstírat, že morální špína a bahno neexistují a všechno je žůžovoučké a slaďoučké.

Pokud jste obětí sexuálního zneužívání, následující článek a odkazy v něm použité by mohly vyvolat traumatizující vzpomínky a doporučuji proto opatrnost při čtení.

Pokud sexuální zneužívání a internetové trollování považujete za zábavné, je možné, že si v článku přečtete můj názor na vás a nebude se vám líbit. V tom případě jděte do prdele.

Byli jste varováni.


Přiznám se bez mučení, že nemám rád PhDr. Jiří X Doležala. Nelíbí se mi jeho psaní, jeho styl života, jeho způsob argumentace, s nímž jsem měl tu nečest se setkat kdysi dávno na internetových stránkách reflexu. Nelíbí se mi jeho obličej, jeho hlas a prostě už ho dlouho, léta, zcela ignoruji. Trpím tedy, co se jeho osoby týče, určitou podujatostí, takže když jsem si dnes přečetl článek Svěrák podal trestní oznámení kvůli vtipu, že zneužíval děti, začalo to ve mě kvasit a měl jsem zpočátku tendenci věřit, že autorem onoho (zatím mírně řečeno) vtipu, je skutečně JXD. Mám ovšem určitou míru intelektuální integrity, která mne nutí si informace pokud možno ověřovat, takže mi netrvalo dlouho, než jsem našel vyjádření samotného JXD k této problematice a už spíše inklinuji k tomu, že skutečný autor je neznámý, dokud nenarazím na nějaké důkazy. Konto na Facebooku nemám, takže tam pátrat nemůžu.


Tím končí fakta. Teď bych se rád vyjádřil na konto onoho zmrda, který ten "vtip" vypustil do světa.

Nejsem si vlastně jist, jestli slovo zmrd je dostatečně zavrženíhodný výraz. Asi žádné jedno slovo, ani to nejvulgárnější, jež mne napadá, nedokáže popsat nezměrnou míru pohrdání a hnusu, jež cítím k tomuto individuu, této intelektuální hnidě, tomuto zanícenému karbunklu na tváři lidstva, tomuto rádobyvtipálkovi s morálním rozhledem morové blechy dřepící na hromádce myšího trusu, tomuto skřetovi zvracejícímu na internetu výplody své nechutné, pokřivené mysli.

Internetový troll, provokující, vyvolávající hádky, vypouštějící do světa záměrně polopravdy a lži a bavící se vzniklými spory a chaosem je nejnižší formou toho, co pro absenci lepšího výrazu nazýváme inteligentním tvorem. A jenom totální morální zakrslík, asociální zmetek bez schopnosti empatie s ostatními lidmi, si dělá legraci ze sexuálního zneužívání a znásilňováni dětí. Jenom absolutně vapidní, mělká, bezobsažná a bezpáteřní osobnost se může schovávat za internetovou anonymitou a šířit informace, jež nejsou pravdivé a nazývat to "nevinným sociálním experimentem". A jenom zcela bezcharakterní zmrd se něčím takovým může bavit.

Sexuální zneužívání nejen dětí je skutečný, závažný sociální problém. Je natolik prevalentní, že takřka nevyhnutelně každý z nás zná někoho, kdo byl zneužit či znásilněn. A téměř každý z nás považuje za kamaráda nějakého sexuálního násilníka, aniž to o něm ví.

A slavné/známé/vlivné osobnosti nejsou výjimkou. Případy zneužívání dětí celebritami se skutečně děly a vyplouvají na povrch například v Británii. Není hypoteticky - a to zdůrazňuji hypoteticky - nemožné, že se něčeho takového dopustil třeba i Zdeněk Svěrák.

Jakékoliv falešné obvinění, jakýkoliv pseudovtip na toto téma, jakékoliv trollování ve jménu "sociálního experimentu" publikované pitomečky s mozečkem jako zrnko máku, ale velkým pocitem sebedůležitosti, ubližuje obrovskému množství lidí. A tady nemluvím o Svěrácích a Doležalech tohoto světa, ti jsou mi fuk jeden jak druhý (no, Svěrák ne tolik, toho si vážím jako umělce).

Mluvím tady o obětech znásilnění. O lidech, kteří byli vystaveni nežádoucí a nezdravé sexuální pozornosti a/nebo útokům ze strany silnějších, kteří vůči nim byli v pozici moci. O lidech, kteří jsou mnohem častěji než kdokoliv jiný obětí přesouvání viny. O lidech, kterým je ze všech obětí zločinného chování nejvíce nevěřeno i když mají hmatatelné důkazy pro svá tvrzení, pročež je jejich slovo nejčastěji zpochybňováno a jsou nejčastěji ponechání na holičkách i legálním systémem. O lidech, kteří v důsledku tohoto všeho ze všech obětí trestné činnosti nejčastěji raději nic nehlásí, než aby se nechali šikanovat nemocnou společností a právním systémem.

Těmto lidem takovéto nevtipy ubližují. Posilují společenské povědomí, že sexuální zneužívání je sranda, že znásilnění je vhodným tématem vtipů, a že kdo o tom promluví, dělá si srandu. Trivializují skutečný problém a kalí vodu, čímž znesnadňují řešení problému, usvědčení a odsouzení skutečných pachatelů a rekonvalescenci skutečných obětí.

Zkráceně tyto vtipy posilují kulturu přehlížení sexuálního násilí.

A kvůli té lidé umírají. A to nikdy není sranda.

Autor toho vtipu je totální zmrd.

Žádné komentáře:

Okomentovat