sobota 29. října 2016

Zastavte Dakota Access Pipeline jednou provždy - #NoDAPL

Proti neozbrojeným Indiánům z rezervace Standing Rock byly nasazeny obrněné vozy, těžkooděnci a neletální zbraně (pepřový sprej, gumové projektily). Spojené státy místo hledání rozumného řešení situaci eskalují. Jediné co můžeme za nás udělat je podepsat petici vyhlášenou náčelníkem kmene požadující intervenci prezidenta USA. Petice je zde. Přijímá i podpisy od občanů jiných zemí než USA.

Text petice jsem přeložil pod čarou do češtiny:
________________________________________
Petice  Davida Archambaulta II
 
Jsem náčelník kmene Standing Rock Sioux, který již dlouho oponuje projektu Dakota Access Pipeline. Ropovod ohrožuje naši zemi, naše posvátná místa, naši vodu.

Nyní tisíce amerických indiánů, z více než 300 kmenů napříč kontinentem, se s námi spojilo a stojí proti tomuto narušení našich kmenových práv podle federálních zákonů a regulací. Dvacet jedna městských a státních správ se s námi rovněž spojilo za účelem opozice tomuto ropovodu.
Požadujeme, aby konstrukce ropovodu byla ukončena než bude napácháno ještě více škody.

 Zatímco se protahuje legální proces na zastavení výstavby ropovodu, Dakota Access stále ještě usiluje o pokračování konstrukce. Její zastavení bylo bezprecedentním krokem v odpovědi na sílu našeho hnutí - a teď je nutné aby prezident Obama zamítl její povolení rovnou.

Źivoty současné i budoucí generace závisí na našich řekách a vodních nádržích. Dakota Access pipeline ohrožuje zdraví naší vody a mohla by mít vliv na naše lidi, stejně tak jako na nespočet dalších komunit žijících po proudu, protože ropovod má procházet čtyřmi státy. Ropovod, tak jak je navržen, by zničil prastará pohřebište, což je v rozporu s federálními zákony.

V sobotu 5. září Dakota Access zničila buldozery dvě míle pohřebišť. Soukromá ochranka společnosti štvala psy a stříkala pepřový sprej na ty, kdo se je snažili chránit. Této společnosti se nedá věřit. Je zapotřebí jí bezprostředně zabránit v dalším porušování federálních zákonů.
Během minulého roku jsem strávil velké množství času vysvětlováním výhrad, jež má náš kmen k tomuto ropovodu. U.S. Army Corps of Engineers ignorovali zákon a nevzali v potaz dopad ropovodu na kmen Standing Rock Sioux a sousedící komunity.

Dožadujeme se, aby náš hlas byl slyšen, a budeme nadále jednotní za náš národ a všechny jejichž životy jsou spjaty s řekou Missouri, dokud nebude spravedlnosti učiněno zadost.

Žádné komentáře:

Okomentovat